Skip to main content

Idén is megrendezésre kerül az Alternatív Vitarendezési Verseny. A Verseny, melyet országos szinten az ELSA Hungary idén harmadik alkalommal szervez meg – társulva a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával, Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnökének védnöksége alatt – lényege, hogy a résztvevő csapatok a versenybírák segítségével, egymástól kölcsönösen tanulva összemérhessék képességeiket egy szimulált mediációs ülésen, mely során a perrel ellentétben nem cél valós vagy vélt igazunk érvényre juttatása, sokkal inkább az egymás felé való kölcsönös közelítés, melynek végeredményeképpen a felek olyan megállapodást érhetnek el, amellyel mindkét fél nyertesként távozhat az asztaltól. 

Hagyományteremtő jelleggel és a gazdasági mediáció pontos modellezése érdekében a 2019-es Versenyen először Mediátor kategóriába is fogadták a Szervezők egyéni hallgatók jelentkezését. Ezen kategóriában továbbjutó versenyzők a második, szóbeli forduló ülésein fogják a mediátor szerepet betölteni – erre vonatkozó specifikus felkészítést követően. A Mediátor kategóriát a versenybírák külön díjazzák, a csapatoktól eltérő, saját értékelési szempontok szerint.

A verseny elsődleges célja a gazdasági mediáció, mint alternatív vitarendezési módszer népszerűsítése a hallgatók körében, valósághű üzleti környezetben, az ügyvédi irodák gyakorlatából átemelt vitás esetekkel.  Továbbá, a mediációs ülések nyilvánosságának biztosításával demonstrálni szeretnénk vendégeink számára az alternatív vitarendezésben rejlő lehetőségeket és előnyöket. 

Az Alternatív Vitarendezési Verseny céljához és szellemiségéhez híven a 2019-es évben előszőr, majd pedig évente megismételve, az ELSA Hungary díjjal kívánja elismerni a hazai mediációért végzett erőfeszítéseket, kiemelkedő életpályákat, személyeket. A Mediációért Díj alapítását bár az ELSA Hungary határozta el, de az odaítélését egy tőle szakmailag független, Szakértői Bizottság közreműködésével végzi. A Mediációért Díj átadására minden évben az Alternatív Vitarendezési Versenyen kerül sor.