Skip to main content
Gazdasági Mediáció

Együttműködés a közjegyzői eljárások ismertebbé tételéért

By 2019.07.29.október 9th, 2022No Comments

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) együttműködési megállapodást írt alá a közjegyzői eljárásokról, melynek célja a hazai kkv-k tudatosabb jogi működésének támogatása mind belföldön, mind a nemzetközi piacra lépés során, valamint a biztonságos jogi környezet megteremtése és működtetése.

Együttműködés a közjegyzői eljárások ismertebbé tételéért

A két szakmai érdekképviselet megállapodásával megerősítette szándékát, hogy hosszú távú és kölcsönösen előnyös együttműködést alakítsanak ki egymással. Ennek célja egyrészt a közjegyzők hatáskörébe utalt eljárások és szolgáltatások ismertségének növelése és igénybevételük előmozdítása a – BKIK-nál regisztrált, valamint önkéntes tagsággal rendelkező – vállalkozások előtt, másrészt a közjegyzők számára hasznosítható kamarai szolgáltatások elérhetővé tétele, és az ezekhez szükséges feladatok összehangolása.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara legfőbb hivatásának tartja, hogy önkormányzati elven alapuló működésével előmozdítsa a gazdaság fejlődését és szerveződését, óvja az üzleti forgalom biztonságát és a piaci magatartás tisztességét, ellássa a gazdasági tevékenységet folytatók általános, együttes érdekeinek érvényesítését. Munkájukhoz kiváló együttműködő partner a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, amely szervezet jogi és szakmai segítséget tud nyújtani olyan fontos esetekben is, mint például a kis- és középvállalkozások alternatív jogvitarendezésének és jogi tudatosságának előmozdítása konfliktuskezelési gyakorlatukban.

A Nagy Elek BKIK elnök és  Dr. Tóth Ádám MOKK elnök által aláírt együttműködés főbb területei:

  • a közjegyzői nyilvántartások megismertetése és felhasználása
  • fizetési- és európai fizetési meghagyásos eljárással kapcsolatos felvilágosítás
  • közjegyzői okiratszerkesztés fajtáinak, előnyeinek bemutatása, igénybevételük előmozdítása
  • hazai és más államban történő végrehajtás elrendeléssel kapcsolatos felvilágosítás
  • együttműködés a bizalmi vagyonkezeléssel, továbbá a megőrzési ügyekkel (közjegyzői letét; pénz, értékpapír, értéktárgy bizalmi őrzése; okirat megőrzése) kapcsolatos felvilágosításban
  • egyéb közjegyzői nem-peres eljárásokhoz ( a közjegyző előtti egyezségi eljárás,  előzetes bizonyítás, ténytanúsítás)  fűződő előnyök és garanciák bemutatása
  • vállalkozások alternatív jogvitarendezésének és jogi tudatosságának előmozdítása

Nagy Elek, a BKIK elnöke elmondta: az együttműködés a Közjegyzői Kamara tagjainak üzleti lehetőséget, a budapesti vállalkozóknak pedig biztonságot kínál. A Közjegyzői Kamara elnöke szerint céljuk az, hogy megismertessék, milyen szolgáltatásokat tudnak nyújtani, és ennek alapján a vállalkozók mérlegelhessék, hogy az egyes ügyeket a cég jogtanácsosára, ügyvédre vagy közjegyzőre bízzák-e. Az aláírást követő beszélgetésen olyan, az üzletemberek széles körét érintő kérdések merültek fel példaként, mint az üzleti vagyon családon belüli átruházása, az örökösödési jog, a házassági vagyonjogi szerződésekben rejlő különféle lehetőségek, a bizalmi vagyonkezelés, illetve a mediációs eljárások során született egyezség közjegyzői okiratba foglalása.

További információ:

Benes Beáta
beata.benes@next9.hu
70/3633497