Skip to main content

Az ELSA Hungary, társulva a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával harmadik alkalommal tartott országos Alternatív Vitarendezési Versenyt a gazdasági mediáció iránt érdeklődő hallgatóknak. Az eseménytt a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara, a Wolters Kluwer Hungary Kft., a Szecskay Ügyvédi Iroda és a Bird&Bird (International) LLP támogatta, valamint a Verseny védnöki tisztségét Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke látta el.

A verseny lényege, hogy a résztvevő csapatok egy-egy vitás felet képviselve egy tőlük független (szintén versenyző) mediátor segítségével, összemérik képességeiket egy szimulált mediációs ülésen, mely során a perrel ellentétben nem cél valós vagy vélt igazunk érvényre juttatása, sokkal inkább az egymás felé való kölcsönös közelítés, melynek eredményeképpen a felek olyan megállapodást érhetnek el, amellyel mindkét fél nyertesként távozhat az asztaltól. A mediációs ülések közel száz meghívott vendég előtt, nyilvánosan zajlottak, így a résztvevők első kézből megtapasztalhatták az alternatív vitarendezésben rejlő lehetőségeket és előnyöket.

A döntő fordulót a Miskolci Egyetem jogász csapata, Angelovics Bence és Prokopics Zsófia nyerte, második helyezett Csapodi Márton és Lugosi Vilmos Leó (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), harmadikként, pedig Kovács Adél és Soós-Nagy Bendegúz (ELTE ÁJK) végeztek. Mediátor kategóriában Hajas Tamás Boldizsár az ELTE első évfolyamos joghallgatója végzett első helyen, továbbá különdíjban részesült Juhász Tamara (Miskolci Egyetem).