Skip to main content

A KEMI és a BKIK közös közleménye ingyenes mediátori segítségnyújtásról a koronavírus okozta veszélyhelyzet idején

Vigyázzunk egymásra – segítsünk egymásnak!

A Közép Európai Mediációs Intézet (KEMI) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közös közleménye a veszélyhelyzet idején nyújtott ingyenes mediátori segítségnyújtásról

Tudományosan bizonyított tény, hogy válsághelyzetekben megnőhet a konfliktusok száma. A koronavírus okozta elővigyázatossági intézkedések miatt sokan kénytelenek hosszabb időt otthonukban, a négy fal között tölteni és ez sok konfliktushoz vezethet. Felmérések igazolták például, hogy Kínában a karantén idején megnőtt a családon belüli erőszak esetek száma, ami magával hozhatja a válások számának növekedését is.  Szerencsére más kutatások a párok egymásra találásáról számolnak be. A koronavírus okozta veszélyhelyzet sajnos sok cég működésére lesz negatív hatással és ez az üzleti életben is komoly konfliktusforrás lehet.

A KEMI és a BKIK Magyarország vezető mediációs szervezetei szeretnének segítséget nyújtani mindenkinek, hogy a következő időszakban kialakuló konfliktushelyzeteket megfelelően tudja kezelni, de leginkább megelőzni.

Néhány tanácsunk, hogy könnyebb legyen az életünk a veszélyhelyzet idején:

  • Legyünk a szokottnál türelmesebbek, mivel nem mindenki kezeli higgadtan a kialakult helyzetet.
  • Segítsünk szeretteinknek, hogy biztonságban érezzék magukat. Óvjuk idős rokonainkat, barátainkat, szomszédainkat.
  • Kiemelten figyeljünk az őszinteségre – a bezártságból eredő konfliktusok akkor kerülhetőek el a legjobban, ha még időben és higgadtan fogalmazzuk meg az elvárásainkat, és nem hagyjuk robbanásig feszülni a helyzetet. Beszélgessünk az érzéseinkről indulatok nélkül, fogalmazzuk meg aggodalmainkat és hallgassuk végig egymást.
  • Segítsünk gyermekünknek a tanulásban és mutassuk meg neki, hogy hogyan működik a home office.
  • Lehetőség szerint szervezzük meg az otthoni életünket, osszuk el a feladatokat egymás között.Csináljunk fix napirendet, beosztást, főleg ha a gyerekek mellett dolgozunk otthonról.
  • Maradjunk nyugodtak és figyeljük a friss híreket, tájékozódjunk.
  • Használjuk ki, hogy az életünk most kicsit szólhat másról is.
  • Üzleti partnereinkkel legyünk együttműködők, konstruktívak és gondoljunk arra, hogy ez a helyzet is egyszer véget fog érni.
  • Maradjunk fizikailag aktívak – otthon is lehet mozogni, teremtsük meg ennek a lehetőségét, és rendszerét.
  • Maradjunk kapcsolatban a barátainkkal, rokonainkkal – a mentális egészséghez elengedhetetlenek a szociális kapcsolataink

Ha tanácsaink ellenére mégis konfliktushelyzetbe kerül és legjobb szándéka szerint sem tudja azt megoldani, akkor várjuk megkeresését az info@kemi.hu vagy info@bkik-mediacio.hu e-mail címen. Kérjük röviden írja le a kialakult helyzetet és mediátoraink visszahívják. Sokszor egy jó beszélgetés is segíteni tud!